


Pěstování oliv na Krétě sahá už do období Minojské civilizace cca 2700 př.n.l. a dodnes se mu Kréťané poctivě věnují. Olivy se nejčastěji zpracovávají na výrobu olivového oleje, ale vyrábí se z nich i tato výtečná pochoutka.
Lanýž je druh houby, která se sbírá na podzim a je jednou z nejvzácnějších a nejvyhledávanějších ingrediencí v gastronomii. Přezdívá se mu černé zlato. Své renomé si získal jedinečnou a intenzivní vůní a bohatou chutí.
Využívá se v široké škále pokrmů jako např. těstoviny, rizoto, omáčky… cena se často odráží na vzácnosti a náročnosti sběru. Ideální také jednohubky nebo s čerstvým pečivem.
Složení: olivová pasta s lanýži, česnek, bazalka, oregano, sůl, olivový olej.
Výživové údaje na 100g:
energetická hodnota: 699Kj/167,5kcal,
tuky: 18,1 g z toho nasycené mastné kyseliny: 2,6 g,
nenasycené mastné monokyseliny: 14,1 g,
nenasycené mastné polykyseliny: 1,4 g,
sacharidy: 0 g,
bílkoviny: 1 g,
sodík: 1,6 g,
vláknina 3,5 g,
sůl: 1,5%.
Balení: sklo, 135g.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.